جرم افترا چطور اتفاق میافتد؟
توجه داشته باشید که برای اتفاق افتادن جرم افترا باید نسبت داده شده به شاکی به واقع یک جرم باشد. همان طور که گفتیم مثلا شخصی را کلاهبردار خوانده باشند. اما اگر به شخصی چیزی نسبت داده شود که عمل مجرمانهای نیست، جرم افترا به طور کلی صورت نگرفته است. مثلا اگر کسی را بی ادب بخوانیم، از آن جایی که بی ادب بودن جرم نیست، عمل مجرمانهای صورت نگرفته و جرم افترا تعریف پذیر نمیباشد. به علاوه باید انتساب عمل مجرمانه به شاکی به صراحت اتفاق افتاده باشد.
با حصول شرایط فوق اگر کسی که افترا زده نتواند جرم منتسب به شاکی را ثابت کند، جرم افترا صورت گرفته است. اما اگر شخص بتواند ثابت کند که به طور مثال شاکی واقعا کلاهبردار است، دیگر افترایی در کار نیست.
مجازات افترا
مجازات افترا پس از اثبات آن میتواند حبس از یک ماه تا یک سال باشد و همین طور تا 74 ضربه شلاق نیز با تشخیص قاضی امکان پذیر خواهد بود.
همین طور در نشر اکاذیب که در رسانههای عمومی به چاپ رسیده باشند، مجازات میتواند از دو ماه تا دو سال باشد.
دقت کنید، در افترا و حتک هرمتهایی که جنبهی عمومی پیدا میکند، قانون گذار سختگیری بیشتری داشته است و موضوع شکل جدی تری به خود میگیرد. به طور مثال زمانی که به شخصیتهای اجتماعی و سیاسی و شناخته شده حتک هرمت و افترا صورت میپذیرد، جرم بزرگ تر بوده و مجازات آن نیز به نسبت سنگین تر خواهد بود.
توهین چیست؟
توهین زمانی اتفاق میافتد که هتک حرمتی به فردی صورت گیرد و این هتک حرمت لزوما نمیباید فعل مجرمانهای باشد. مثلا اگر شخصی را با الفاظ رکیک مورد توهین قرار دهند، این عمل توهین و هتک حرمت محسوب میشود والبته قانون گذار برای آن مجازاتی نیز پیش بینی کرده است.
مجازات توهین
مجازات توهین در صورت اثبات از طرف شاکی، میتواند طبق نظر قاضی و بسته به میزان آن، از پرداخت جزای نقدی تا ضربات شلاق باشد.
نکته: لازم به ذکر است که توهین چه به صورت شفاهی یا بدنی و چه به صورت کتبی و حتی ارسال پیامک قابل پیگرد قانونی است و در صورت اثبات شامل مجازات توهین میشود.
همین طور به خاطر داشته باشید مجازات توهین و حتک هرمت موجب ایجاد سوء پیشینهی موثر برای فرد نخواهد شد.
نقش شخصیت فرد در انتساب توهین
توجه داشته باشید که نقش شخصیت و مقام فرد در انتساب توهین بسیار موثر است. به طور مثال توهینی که به یک فرد سیاسی و یا مقام علمی اتفاق میافتد، متفاوت از توهین به فردی معمولی و با سطح سواد پایین خواهد بود.
بنابر این نمیتوان تعریف کلی و مشخصی از مفهوم توهین و حتک هرمت ارائه داد و این موضوع با تشخیص وکلا و بازپرسی و قضات امکان پذیر میباشد.
بخشیدن مجازات جرائم توهین و افترا
گفتنی است در هر دو جرم توهین و افترا در صورت گذشت شاکی خصوصی و اعلام رضایت از جانب وی، مجازات بخشودنی خواهد بود.
اضافه بر این در صورتی که شاکی پیش از مطرح کردن شکایت خود فوت کند، وراث وی نمیتوانند به نیابت از شاکی شکایت توهین یا افترا را مطرح نمایند. اما در صورتی که شاکی شکایت خود را مطرح نموده باشد و پیش از اعلام حکم از سوی دادگاه فوت نماید، ورثه قادر به پیگیری اجرای حکم هستند.
طرح شکایت توهین و افترا بدون نیاز به حضور در دادگاه
قابل ذکر است در صورتی که شاکی از وکیل برای طرح شکایت خود استفاده نماید، نیازی به حضور وی در دادگاه نخواهد بود و وکیل میتواند شکایت جرم توهین یا افترا را در دادگاه مربوطه مطرح بسازد.
دفاع از جرم توهین و افترا دفاع
کسی که بابت جرم توهین و افترا از وی شکایت شده است میتواند از خود با اثبات این ادعا دفاع کند. به این معنا که اگر فرد بتواند ثابت کند جرم انتساب داده شده به شاکی به واقع درست است، اتهام افترا از وی برداشته میشود و دیگر حکمیبرایش صادر نخواهد شد.
اما اگر فرد نتوانست وقوع جرم را ثابت کند، راه دیگری جز گرفتن رضایت از شاکی برایش باقی نمیماند. غالبا در این موارد امکان دریافت رضایت از شاکی کار چندان سختی نیست و دادگاه نیز با گرفتن رضایت از شاکی همکاری میکند.
پیگیری کیفری جرم توهین
در خصوص نحوه پیگیری کیفری جرم دشنام گویی نیز می توان گفت، در صورت وقوع جرم توهین ( مقالات مرتبط با توهین – سوالات مرتبط با توهین )، قربانی جرم یعنی کسی که به او توهینی روا شده است باید برای پیگیری موضوع و تحت تعقیب قرار دادن کسی که اقدام به توهین کرده به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه و با بیان دلایل از جمله شهادت شهود موضوع را ثابت و برای متهم مجازات قانونی درخواست کند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با وکیل متخصص امور کیفری با آریا وکیل تماس بگیرید.
دوست دارید مقالات بیشتری درباره این موضوع در آریا وکیل منتشر کنیم؟
وکیل خوب به قوت قلب نیاز داره تا راهو ادامه بده لطفاً مارو لایک کنید
علاقه دیگران به این موضوع: 5 / 5. موکلان خوب ما که به ما نظر دادند: 6
اولین قوت قلب را برای ادامه راه به ما بده